Energiebelasting en ODE

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor assistent accountants.
  • Ruim 85 cursussen
  • Actueel en praktijkgericht
  • Op ieder device

Let op! Deze cursus verdwijnt na 31 december 2024 uit ons cursusaanbod. 

Let op: deze cursus is oorspronkelijk ontwikkeld voor fiscalisten. Afhankelijk van uw fiscale voorkennis kan het niveau van deze cursus hoger liggen dan dat van de andere cursussen.

De kranten staan tegenwoordig bol van de artikelen over de energie- en klimaatcrisis. De energieprijzen stijgen de pan uit en tegelijkertijd moet de uitstoot van broeikasgassen flink beperkt worden. Veel bedrijven hebben dan ook de ambitie om te verduurzamen. Hoe helpt u uw klanten om deze ambities fiscaal zo optimaal mogelijk in te richten en hoe voorkomt u dat deze ambities negatief uitwerken op de businesscase? Op deze vragen geeft docent mr. B.S. Kats u in deze cursus antwoord. Hij vertelt hoe de Nederlandse regelgeving rondom de energiebelasting en de Wet opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) in elkaar zit en hoe de Europese verduurzamingsplannen hierop invloed gaan hebben.

Deze cursus is geactualiseerd in november 2022.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • weet u wat voor soort belasting de energiebelasting en de Wet opslag duurzame energie- en klimaattransitie zijn
  • kent u het Europese kader van de energiebelasting en de ODE
  • kent u het Nederlandse wettelijke kader van de energiebelasting en ODE
  • weet u welke uitzonderingen en vrijstellingen de energiebelasting en ODE kennen
  • weet u wat voor gevolgen de herziening van de Europese Energierichtlijn gaat hebben

Auteur

  • mr. Bastiaan Kats

    Bastiaan Kats helpt bedrijven en instellingen in hun ambities om te verduurzamen door hun cashflow (werkkapitaal) te verbeteren. Enerzijds door fiscale ondersteuning van business cases om te verduurzamen en anderzijds door kritisch te kijken naar alle belastingen rond de exploitatie (eigendom en gebruik) van vastgoed. Hij studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Utrecht, gevolgd door Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden. Werkt sinds 2000 bij EY en was hiervoor fiscaal-juridisch adviseur bij een groot ingenieursbureau. Naast zijn werk bij EY is hij rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Overijssel en voorzitter van de sectie Lokale & Milieuheffingen van de NOB. ‘Verduurzaming staat steeds hoger op de agenda. Bijvoorbeeld het vergroenen van vastgoed, via zonnepanelen, windenergie of isolatie. Maar denk ook aan bedrijfsprocessen. Neem een bierbrouwerij die van aardgas wil overstappen naar een groener gas, verkregen uit de grondstoffen van zijn eigen bier. Hierbij kun je fiscale faciliteiten benutten, zoals vrijstellingen of verlaagde tarieven. Wij denken hierover mee, het liefst natuurlijk vooraf. Zo voorkom je dat je onterecht gebruikmaakt van voordelen, want de regelgeving is weerbarstig en complex.’

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor assistent accountants.
  • Ruim 85 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang