Wils(on)bekwaamheid door de bril van de notaris, advocaat en arts

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
  • Ruim 130 cursussen
  • Met podcast
  • Op ieder device

Wils(on)bekwaamheid bij het maken van testamenten wordt steeds vaker een issue. Een wilsbekwame cliënt kan zelfstandig een beslissing nemen en de gevolgen van die beslissing overzien. Dit is lang niet bij al uw cliënten het geval, u krijgt in de praktijk ook te maken met cliënten bij wie u aan de wils(on)bekwaamheid twijfelt. Maar hoe herkent u wils(on)bekwaamheid en hoe dient u te handelen? In deze cursus gaan de docenten mr. Peter Blokland (notaris), dr. Susanne de Kort (specialist ouderengeneeskunde) en mr. Joost Diks (erfrechtadvocaat) met elkaar in gesprek over dit onderwerp.


Deze cursus is opgenomen op 30 september 2024. Hij is initieel ontwikkeld voor notarissen. Wij stellen deze cursus echter ook voor advocaten beschikbaar, omdat de besproken materie ook voor u als advocaat interessant kan zijn.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u benoemen wat de rol van de notaris, de arts en de advocaat is bij kwesties die gaan over wils(on)bekwaamheid
  • weet u welke juridische aspecten een rol spelen rondom wils(on)bekwaamheid
  • heeft u inzicht in vaardigheden die kunnen worden toegepast bij de toetsing van wils(on)bekwaamheid
  • weet u welke stappen u dient te zetten bij een vermoeden van mogelijke wilsonbekwaamheid

Auteur

  • mr. Joost Diks

    Joost Diks is een gerenommeerd specialist op het gebied van familie- en erfrecht. Hij was een van de eerste gespecialiseerde erfrechtadvocaten van Nederland. Meer dan 15 jaar geleden zag hij al het belang van specialisatie op het terrein van het erfrecht in de advocatuur en hij werkte op verschillende advocatenkantoren op de familie- en erfrechtafdeling. In 2013 is Joost medeoprichter van de specialisatievereniging voor erfrechtadvocaten, de VEAN. Ook is hij (co)auteur van diverse boeken en publicaties over het erfrecht. 

    Joost studeerde Nederlands recht en notarieel recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij rondde ook de juridische specialisatieopleiding familierecht en de opleiding tot echtscheidingsmediator van de vFas met succes af.

  • mr. Peter Blokland

    Peter Blokland studeerde privaatrecht (1986) en notariaat (1989) in Utrecht. Na als kandidaat-notaris enige omzwervingen door het land te hebben gemaakt, is hij vanaf 1999 tot 2024 notaris in Tilburg geweest, en thans nog als adviseur aan zijn voormalige kantoor verbonden. Zijn specialisme is estate planning, waarmee hij zich op kantoor fulltime bezighoudt.

    Naast notaris is Peter Blokland ook docent, tot 2001 bij de universiteit te Utrecht en tegenwoordig aan diverse postacademische opleidingen zoals de Grotius-specialisatieopleidingen estate planning en erfrecht, en publiceert hij artikelen in diverse juridische vaktijdschriften. 

    Hij maakt deel uit van de hoofdredactie van het tijdschrift Juridische Berichten voor het Notariaat (JBN), is mede-auteur van onder andere de serie Praktijkhandboeken voor het notariaat en het Compendium Estate Planning, en is lid van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). 

  • dr. Susanne de Kort

    Susanne de Kort is al 10 jaar specialist ouderengeneeskunde en daarvoor gepromoveerd in de medische ethiek. Namens Verenso mocht De Kort meewerken aan de SKILZ-handreiking Beslisvaardigheid en Wilsbekwaamheid. Het proces van het komen tot deze handreiking duurde 3 jaar en De Kort heeft het idee bijgedragen te hebben aan revolutionaire inhoud. Het wordt echt omdenken om iemand zoveel mogelijk mee te nemen in lastige beslissingen en een wilsbekwaamheidsbeoordeling te zien als laatste redmiddel. In de handreiking worden ook argumenten gegeven voor wanneer je gevraagd wordt iemands wilsbekwaamheid te beoordelen om hier dan eventueel onderbouwd vanaf te zien. De Kort werkt op dit moment 2 dagen in een eerstelijnsbehandelpraktijk en 2 dagen als coördinator van de kaderopleiding geïntegreerde eerstelijns ouderengeneeskunde, beiden in Leiden.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
  • Ruim 130 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang